Меню сайта


Меню сайта
«  Февраль 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829


Меню сайта


Меню сайта

Онлайн всего: 4
Гостей: 4
Пользователей: 0
Наш сайт посетило: счетчик посещений


Меню сайта



Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Приветствую Вас, Гость · RSS 08.06.2024, 08:47:44
Главная » 2012 » Февраль » 22 » На Львівщині важкохворим дітям може й на півроку не вистачити ліків
15:23:59
На Львівщині важкохворим дітям може й на півроку не вистачити ліків

Дітям, хворим на муковісцидоз, фенілкетонурію, з вродженими імунодефіцитами потреба в ліках подекуди забезпечена менш як на 50% на цей рік.

Про це йшлося 21 лютого на слуханнях у Львівській обласній раді про стан функціонування комунальних закладів обласної ради.

Як повідомив під час слухань голова бюджетної комісії ЛОР Ярослав Качмарик, через недостатнє фінансове забезпечення на лікування дітей-інвалідів, батьки збираються пікетувати ЛОДА і ЛОР. Він поцікавився у головного лікаря «Західноукраїнського спеціального дитячого медичного центру» Андрія Синюти, чи є загроза, що не вдасться належно профінансувати лікуванні в їхньому закладі. Як розповів Андрій Синюта, з 2007 по 2011 роки на базі центру проводилися обласні програми щодо забезпечення лікування дітей-інвалідів, хворих на хронічну ниркову недостатність, хворих на муковісцидоз, з вродженими імунодефіцитами і хворих на фенілкетонурію. За ці роки проблем з фінансуванням і медикаментозним забезпеченням цих діток не було.

Щодо фінансування центру на 2012 рік, то, за словами головного лікаря, всі діти з хронічною нирковою недостатністю будуть забезпечені ліками в повному обсязі. Грошей, передбачених в кошторисі лікарні, вистачить до кінця року. Потреба була на суму 1 млн 293 тис. 500 грн, і ці гроші виділено в повному обсязі.

Щодо хворих на муковісцидоз, то на диспансерному обліку в центрі перебуває 44 пацієнти. «Для замісної терапії використовується препарат «Креон». Потреба на рік становить 645 тис. грн. Забезпечено кошторисом – 300 тис. грн. За нашими підрахунками, ці діти будуть забезпечені препаратами до травня 2012 року. Окрім того, у Львівській області за наказом МОЗ проводиться неонатальний скринінг муковісцидозу, що передбачає значне збільшення кількості вперше виявлених хворих з цією патологією. А проблема в тім, що препарат «Креон» дещо зріс в ціні», – розповів Андрій Синюта.

«Щодо хворих на фенілкетонурію. Ця хвороба виявляється одразу в пологовому будинку і потребує виключення з харчування однієї з амінокислот, необхідних для життєдіяльності організму. Для харчування таких дітей є спеціальні суміші. Потреба для таких дітей на 2012 рік, за нашими підрахунками, становить 1 млн 271 тис. грн. Кошторисом забезпечено 600 тис. грн. У попередньому році ці діти були забезпечені ліками, було витрачено майже 1 млн грн. Але потреба зростає, бо діти ростуть і потребують більше цього харчування», – зазначив головний лікар.

Діти з імунодефіцитами: для них річна потреба ліків на 463 тис. грн. Забезпечено лише 240 тис. грн. «Торік були незначні централізовані поставки ліків з Києва. На сьогодні квот МОЗу щодо цього питання немає», – каже Андрій Синюта.

Діти-інваліди з важкими формами ювенільного ревматоїдного артриту. «Ця проблема обговорюється з літа 2010 року, але не знайшла наразі рішення. Є спеціальні препарати для цих дітей, якщо традиційна терапія не дає належного результату. 9 дітей можуть бути проліковані спеціальним препаратом, який коштуватиме загалом 1 млн 565 тис. на рік. І 5 дітей – іншим препаратом, потреба якого становить 543 тис. на рік. Кошти на це не передбачено», – наголосив Андрій Синюта.

Щодо хворих на гемофілію, то, за його словами, вони подали в МОЗ заявку на 3 млн 600 тис. грн. І є надія, що ліками буде дітей забезпечено.

Щодо хворих на онкологію і онкогематологію. «Торік з кошторису лікарні було забезпечено 2 млн 200 тис. грн на лікування цих дітей, попри те, що з централізованих закупок надійшло ліків на 2 млн 400 тис. грн. Потреба на цей рік становить близько 5 млн грн. У лікарні теж сподіваються, що отримають ці ліки за рахунок квот МОЗу.

Загалом на медикаменти у кошторисі лікарні торік було передбачено 5 млн 272 тис. грн, на цей рік – 5 млн 306 тис. грн. Але сюди входять кошти і на дезінфікуючі засоби, перев'язки тощо. Безпосередньо на лікарські препарати залишається незначний відсоток.

«ЗІК»


Категория: | Просмотров: 434 | Добавил: Ольга | Теги: | Рейтинг: 0.0/0