Меню сайта


Меню сайта
«  Август 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031


Меню сайта


Меню сайта

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш сайт посетило: счетчик посещений


Меню сайта



Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Приветствую Вас, Гость · RSS 18.05.2024, 09:36:14
Главная » 2013 » Август » 12 » Влада зобов'язана дослухатися до потреб інвалідів та ветеранів - В.Сіроштан
14:44:22
Влада зобов'язана дослухатися до потреб інвалідів та ветеранів - В.Сіроштан

перший заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів Володимир СіроштанДержавна служба з питань інвалідів та ветеранів, яка існує в Україні вже третій рік, покликана відстоювати життєво важливі інтереси доволі чисельної категорії наших громадян України.

Про найбільш актуальні для пільговиків питання соціального захисту та шляхи їх вирішення розповів в інтерв'ю для Укрінформу перший заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів Володимир Сіроштан.

- Володимире Григоровичу, хто перебуває в полі зору вашої опіки?

- Наша Служба як центральний орган виконавчої влади сприяє реалізації державної політики у сфері соціального захисту інвалідів та ветеранів, військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, жертв нацистських переслідувань. Зазначу, що в Україні сьогодні проживають 2 млн 621 тис. дорослих людей з інвалідністю. Чисельність інвалідів війни та осіб, прирівняних до інвалідів війни, в Україні сьогодні становить понад 156 тисяч. Учасників війни нараховується більше 1 млн 162 тис., а учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них - майже 165 тисяч.

Окрім цього, маємо опікуватися й членами сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, на яких поширюється чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Їх в Україні - понад 311 тисяч. Служба організовує також заходи щодо увічнення пам'яті захисників Вітчизни та жертв воєн, бере участь у патріотичному вихованні молоді.

- Співпрацюєте лише з державними органами?

- Не тільки. Чимало з того, що ми робимо, відбувається за тісної координації із громадськими організаціями. Вони - наша надія, опора, а нерідко й ініціатори багатьох починань. Скажімо, дуже змістовними і корисними були заходи в Луганську у лютому нинішнього року. Йдеться про старт Всеукраїнської естафети пам'яті "Слава визволителям України" за ініціативою Організації ветеранів України. Вона розпочалася на сході держави і до жовтня наступного року «хвилею» пройде через усі області України.

Що ж до вирішення поточних завдань, то тут Служба тісно взаємодіє з Міністерством соціальної політики, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади, Урядовим уповноваженим з питань інвалідів. Таке поєднання зусиль дозволяє постійно володіти реальною обстановкою як у владних структурах, що відповідають за соціальну сферу в державі, так і у громадських організаціях.

Як представники влади, ми повинні вести постійний і конкретний діалог із суспільством, вміти слухати та чути людей. Тільки за перше півріччя нинішнього року до Служби надійшло 591 звернення громадян, в тому числі 208 - від ветеранів війни. По кожному з них були ухвалені конкретні рішення чи надані грунтовні роз'яснення. Понад 300 громадян звернулися з особистих питань безпосередньо до керівництва Служби. І, до речі, не лише через те, що в їхніх гаманцях бракує грошей чи нема що їсти. Людям сьогодні не вистачає щирості, душевної підтримки, просто позитивних прикладів із нашого життя.

Сьогодні в суспільстві відчуваються певне розчарування, знецінення ідеалів минулого. Тому заходи, які проводить Служба спільно з громадськими об'єднаннями інвалідів та ветеранів, мають на меті плекати у людей впевненість у завтрашньому дні та оптимізм.

- До сфери соціального захисту залучено чимало державних та недержавних структур. Чи не відбувається тут певного дублювання?

- Переконаний, що ні. Соціальна сфера неосяжна і роботи вистачає всім. Адже робимо одну спільну справу - турбуємося про людей. А люди з інвалідністю та шановані ветерани, які чимало зробили для нашого суспільства, заслуговують та те, щоб держава про них подбала.
Одне із важливих завдань Служби - своєчасне формування потреби в технічних та інших засобах реабілітації, що має знайти своє втілення у державному бюджеті. Наведу кілька цифр. Так, потреба у технічних та інших засобах реабілітації на 2013 рік становить 842 850 одиниць, у тому числі 74 808 одиниць для забезпечення дітей-інвалідів. На повне задоволення таких заявок у 2013 році необхідно 630,2 млн грн, що є доволі значною сумою. Однак попри об'єктивні труднощі на тлі світової економічної кризи, урядові все ж вдалося передбачити у державному бюджеті 525,4 млн грн, що становить 83,4 % від загальної потреби.

Виходячи із позитивної динаміки останніх років, Службою сформовано орієнтовну потребу в засобах реабілітації і на 2014 рік. Йдеться вже про 947 739 одиниць, що, як бачите, перевищує цьогорічні показники.

- Отже, вам вдається суттєво впливати на збільшення видатків держбюджету?

- Безумовно. Служба разом з Фондом соціального захисту інвалідів подала до Мінсоцполітики пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету на 2013 рік, де запропоновано збільшення видатків на 187,6 млн грн. Скажімо, лише за І квартал 2013 року інвалідам було видано засобів реабілітації у 3,7 рази більше, ніж за аналогічний минулорічний.

Важливо й інше. Ми тісно співпрацюємо з розробниками та виробниками засобів реабілітації. Зокрема, з промисловим об'єднанням "Укрпротез" та іншими підприємствами, на яких за перше півріччя було виготовлено та видано інвалідам майже 270 тис. одиниць життєво необхідних для них виробів на суму 227,5 млн грн.

Ясна річ, робота ця непроста і, як кажуть, не кабінетна. Вона потребує постійної взаємодії, удосконалення вітчизняної продукції з урахуванням реальних проблем та потреб людей з інвалідністю. Держава робить все можливе, аби така вкрай необхідна для людей з особливими потребами продукція була сучасною та відповідала кращим світовим стандартам.

- Яку роль відіграє Служба у забезпеченні інвалідів та ветеранів спецавтотранспортом?

- У нас на обліку на початок 2013 року перебувало 78 492 інваліди. Серед них: 6 224 інваліди, що мають право на першочергове забезпечення, 9 433 - на позачергове та 62 835 - на забезпечення в порядку загальної черги. Мушу констатувати, що для повного забезпечення інвалідів спецавтотранспортом необхідно понад 5,1 млрд грн. Загалом же, нині вже видано 694 автомобіля, придбаних за кошти з різних джерел.

Держбюджетом на 2013 рік передбачено 30,2 млн грн, що становить 0,6 % від потреби. У березні 2013 року Фондом соціального захисту інвалідів укладено договори на закупівлю 505 автомобілів на загальну суму 30,2 млн гривень, з яких 33 автомобілі станом на 1 липня поточного року надійшли до інвалідів. До речі, Фонд також вніс свої пропозиції до змін Державного бюджету на 2013 рік щодо збільшення видатків у сумі 100 млн гривень.

Окрім того, завдяки збільшенню на 29,5 млн грн кошторисних призначень по спеціальному фонду держбюджету з'явиться можливість забезпечити автомобілями ще майже 470 інвалідів. Наразі здійснюється підготовка до проведення додаткових тендерних процедур.

- А які прогнози на наступний рік?

- Вони в жодному разі не можуть бути приблизними, оскільки передбачають значні бюджетні кошти, а отже мають бути максимально конкретними і об'єктивними. Службою вже сформовано орієнтовну потребу у 2014 році та здійснено відповідні розрахунки щодо збільшення видатків у 2015 році на придбання автомобілів для інвалідів війни, які брали безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни. Також плануємо збільшити видатки для забезпечення автомобілями інвалідів-афганців. Як відомо, 15 лютого 2014 року виповнюється 25 років виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан.

- Чи зрушується з «мертвої точки» розв'язання проблеми доступності мало мобільних громадян до об'єктів соціальної інфраструктури в Україні?

- Зрушується, хоча й не такими темпами, як того хотілося б. За результатами моніторингу, загальний рівень доступності будівель та приміщень соціальної сфери по Україні за перше півріччя становив 54%. Найкраща ситуація нині у Полтавській та Херсонській областях - 77% та 75 % відповідно. Низьким рівень доступності залишається у Києві та Севастополі (35% та 37 % відповідно). До речі, з інформацією щодо рівня доступності, яка систематично надається Мінсоцполітики, можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Служби.

- Не менш важливою для інвалідів є й проблема житла.

- На виконання бюджетної програми "Забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів" передбачено 95, 6 млн грн і заплановано придбання 315 квартир. З початку 2013 року вже придбано 27 квартир за рахунок погашення кредиторської заборгованості 2012 року у сумі 9,47 млн гривень.

- Погодьтеся, не густо!

- Головною проблемою, яка впливає на результати виконання цієї програми, є максимальна гранична вартість 1 кв. метра, яка не відповідає фактичній ціні житла у регіонах. Тому Служба ініціювала проект змін до Порядку використання коштів за програмою "Забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів". Сподіваємося, що найближчим часом Кабінет Міністрів ухвалить відповідне рішення.

У 2013 році також запроваджено нову бюджетну програму "Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців, звільнених в запас або у відставку, для відселення їх із закритих та віддалених від населених пунктів військових гарнізонів", на виконання якої передбачено 20 млн гривень. За нашими даними, сьогодні потребують відселення із закритих військових містечок близько 1 300 осіб.

Опікуємося й вирішенням житлової проблеми для людей з інвалідністю. На жаль, у нинішньому році кошти задля цього держава виділити не змогла. Проте ми ініціювали лист до Мінсоцполітики для подання Мінфіну зведених даних щодо потреби у видатках на 2013 рік, зокрема, й щодо відновлення фінансування цієї програми у сумі 101,5 млн гривень.

- Здавалося б, Велика Вітчизняна війна вже давно відгриміла, а увічнення пам'яті захисників Вітчизни все ще залишається актуальним.

- Це справді так. Саме тому питання упорядкування та збереження пам'ятників, меморіальних комплексів перебувають на постійному контролі Служби. Лише з початку нинішнього року у різних регіонах України було упорядковано 2022 меморіали, 17930 пам'ятників, присвячених подіям Великої Вітчизняної війни, 3374 монументи та створено 9 меморіальних комплексів.

Також за сприяння Служби на території Народного меморіалу-каплиці архангела Михаїла в Конча-Заспі відбулося урочисте перепоховання останків 13 бійців і командирів Червоної Армії. В селах Броварки та Скориківка Золотоніського району Черкаської області та в селі Слобода Кагарлицького району Київської області проведено поховання знайдених пошуковцями Російської Федерації останків кількох червоноармійців. У Чернігівській, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській областях та в Криму проведено понад 10 урочистих перепоховань останків 375 воїнів.

Працівники Служби долучаються й до Міжнародної акції "Перемогли разом". Нещодавно ми представляли Україну на засіданнях експертної групи при Виконкомі СНД у Мінську, де обговорювалися питання щодо Рішення Ради Глав держав СНД про єдині ювілейні нагороди до 70-ї річниці Перемоги та узгодження проекту Плану основних заходів з підготовки до святкування 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Наш синівський обов'язок перед пам'яттю та заслугами своїх батьків та дідів - відзначити цю вікопомну дату на найвищому рівні спільно, дарма, що зараз усі ми живемо у різних державах. Адже тоді це була Перемога «одна на всіх», яку ціною кривавих жертв та безпрецедентного героїзму здобули спільно усі народи колишнього Радянського Союзу.

Укрінформ

Категория: | Просмотров: 534 | Добавил: Ольга | Теги: | Рейтинг: 0.0/0