Меню сайта


Меню сайта
«  Август 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Меню сайта


Меню сайта

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Наш сайт посетило: счетчик посещений


Меню сайта



Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Приветствую Вас, Гость · RSS 22.05.2024, 02:31:53
Главная » 2014 » Август » 28 » Протест проти злиття кількох протезних підприємств провели перед Кабміном в Києві
15:47:53
Протест проти злиття кількох протезних підприємств провели перед Кабміном в Києві

В середу, 27 серпня 2014 р, під будівлею Кабінету Міністрів України  відбулась акція протесту проти злиття ряду протезних підприємств України.  Акція поєднала майже триста осіб. В основному це хмельничани, житомиряни та миколаївці, які стурбовані можливою втратою робочих місць.

 

DSC_0068

- Мета нашої акції – попередити реорганізацію державних протезних підприємств шляхом злиття Хмельницької області з Вінницею, Житомирської області з київським підприємством і Миколаєва з Одесою. Тому що це значно погіршить забезпечення окремих категорій населення технічними засобами реабілітації, це погіршить умови протезування через те, що люди будуть змушені їздити... в інші області, – каже заступник директора з медичної роботи Хмельницького протезно-ортопедичного підприємства Оксана Борисова.

24 липня цього року керівництво Хмельницького державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства  отримало лист Міністерства соціальної політики України про концентрацію Хмельницького  ДЕПОП та Вінницького казенного ЕПОП. У ньому – вимога до адміністрацій підприємств протягом п’яти днів спільною заявою ініціювати приєднання першого до другого. Проти такої концентрації зібрали мітинг представники вісімнадцяти громадських організацій, чиї члени потребують протезування і спеціального ортезійного лікування та реабілітації. Слідом на своїх зборах трудовий колектив Хмельницького ДЕПОП заборонив адміністрації приставати на міністерську пропозицію. Це більш як сто працівників і фахівців, чиєї допомоги чекають пацієнти не тільки на Хмельниччині, а й у тій же Вінницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій та ще десяти областях.

DSC_0073

Хмельницьке протезно-ортопедичне підприємство раніше вже було філією Вінницького. Але понад вісім років тому відокремилося. За цей час сюди залучено інвестиційні ресурси, ефективно використовуються можливості державного бюджету. На його «автономію» Мінсоцполітики зазіхає уже вдруге і обидва рази – за керівництва міністерством Людмили Денисової. Та статус філіалу, – як пригадує завідувач відкритого на підприємстві у 2007 році стаціонару первинного, складного протезування та реабілітації В’ячеслав Бедриковський, – є гірким досвідом. А за самостійного господарювання на будівництво і реконструкцію будівель та оснащення обладнанням використано 11,7 мільйона гривень. В тому числі на 1,9 мільйона гривень придбано технологічного обладнання.

Тільки торік підприємство сплатило 2,6 мільйона гривень до Пенсійного фонду і 2,3 мільйона податків спрямувало у бюджети. Наявність обігових коштів дозволяє підприємству укладати договори і виконувати їх, не чекаючи бюджетного фінансування, яке щороку розпочинається у березні-травні.

DSC_0104

Якщо підприємство стане філією, то зменшаться видатки на утримання, буде скорочено штат працівників, а пацієнти втратять можливість отримувати той спектр послуг, який тут напрацьовано за вісім років. Якщо ж порівнювати бази підприємств, то коректніше було б говорити про приєднання Вінницького до Хмельницького, а не навпаки. Втім, у обласному департаменті праці і соціального захисту населення пропонують утворити філії Хмельницького ДЕПОП у Чернівцях та Івано-Франківську – тамтешні протезно-ортопедичні підприємства не такі потужні і погоджуються перейти під опіку Хмельницького підприємства.

Зрештою, як у Міністерстві соцполітики, так і у ВО «Укрпротез» чудово знають: маючи право замовляти протезно-ортопедичні вироби на підприємствах не тільки за місцем проживання, із багатьох областей їдуть у Хмельницьке ДЕПОП – за якістю. Адже зароблені кошти тут інвестують у нове виробниче обладнання. Як підсумувала головний бухгалтер Хмельницького ДЕПОП Лариса Навроцька, у 2011 – 2013 роки придбано основних засобів та нематеріальних активів та проведено капітальних ремонтів на загальну суму 2,2 мільйона гривень.

– Наші прибутки зростають: якщо у 2010 році отримали 815 тисяч гривень чистого прибутку, то у 2012 і 2013 роках отримували по два мільйони, – аналізує головний бухгалтер. – Прибутковість підприємства дала змогу позаторік створити сервісний центр, яким уже доставлено інвалідам 3385 технічних засобів реабілітації. Крім того, доставлено колісні крісла 1839 інвалідам, відремонтовано 109 інвалідних візків. Затримки у наданні цих послуг немає. Та й на навчання фахівців за два попередні роки підприємство використало власних 235 тисяч гривень.

DSC_0095

Медико-технічним бригадам з Хмельницького ДЕПОП завжди раді в в поліклініках та реабілітаційних центрах сусідніх областей. Вони туди виїжджають (підприємство закупило два вантажопасажирські автомобілі і найняло водіїв) для прийняття замовлень від інвалідів на виготовлення технічних засобів реабілітації за місцем їх проживання. Так протезно-ортопедичними виробами забезпечено 174 інваліди у Вінницькій області, 115 – у Волинській, 221 – у Житомирській, 69 – у Тернопільській, 602 – у Чернівецькій. Майже 90 відсотків із них – діти.

У відділенні первинного, складного протезування та реабілітації на 12 ліжко-місць, де з пацієнтами працюють соціальні фахівці та психологи, реабілітологи та інструктори лікувальної фізкультури, реабілітувало майже тисячу інвалідів, поліпшило якість їхнього життя і дало змогу багатьом працевлаштуватися, стати потрібними суспільству. Уже троє учасників АТО на Донбасі госпіталізовані на протезування і реабілітацію. А загалом, за словами Оксани Борисової, підприємство готове прийняти на комплексне лікування і реабілітацію уп’ятеро більше бійців, які втратили частини кінцівок у ході бойових дій.

– Приділяючи особливу увагу реабілітації дітей з патологічними руховими стереотипами, викликаними церебральним паралічем, впроваджуємо новітні технології ортезування та реабілітації, – наголошує Оксана Борисова. – Зокрема, застосовуємо сучасне фізіотерапевтичне обладнання, апарати для розробки суглобів рук і ніг проприоцептивної корекції в рефлекторно-навантажувальному пристрої типу «Гравістат». У виробництво впроваджено й ортези для сидіння – незамінні для дорослих та дітей з важкими руховими порушеннями. Крім того, підприємство виготовляє коригуючі корсети для лікування сколіозу, ортези для сидіння дітей із вродженими нейром’язовими вадами, ортези для вертикалізації дітей з ДЦП. На сьогодні в умовах стаціонару проведено ортезування та реабілітацію 285 таких дітей.

Вл. кор.

Категория: | Просмотров: 393 | Добавил: and-r-ey | Теги: | Рейтинг: 0.0/0